Vi bruger alt for meget tid på at skulle rydde op i spam og endnu længere tid på at finde en løsning, der effektivt kan fjerne spam, og løsningen skal findes inden din hjemmeside bliver spammet.

Med den stigende interesse og mulighed for at oprette sin egen hjemmeside, er hjemmesider også blevet et attraktivt mål for spammere. Din hjemmeside kan også blive offer for spam igennem kontaktformularer, din blogs’ kommentarfelter eller hvis din side har mulighed for brugeroprettelse. Lynhurtigt kan din hjemmeside blive centrum for en masse kommentarer fyldt med spamlinks til sider, du ikke ønsker en relation til. Spamlinks kan også være med til at ødelægge bloggen for de besøgende, fordi de værdifulde kommentarer fra brugerne flyder væk i mængden af spam. Tilmed kan de besøgende miste lysten til at kommentere på indlæggene, men spam på hjemmesiden kan også mindske tilliden til hjemmesiden generelt set - og det betyder kort sagt, mindre trafik til hjemmesiden.

Metoder til at undgå spam

Spam er uønsket og vi vil alle gerne undgå det og det er egentlig let at komme til livs, hvis man bare ved hvordan. Nedenfor vil jeg beskrive 3 metoder som kan sikre dig en hjemmeside uden spam.

Manuel godkendelse

En manuel godkendelse af alle beskeder er naturligvis den mest effektive metode for at undgå spam, men også den mest tidskrævende. Den manuelle godkendelse sikrer dog, at du har 100% styr over, hvilket indhold der er på din hjemmeside, og derfor kan du også sikre at en given sides indhold ikke fyldes med irrelevant indhold. Denne metode er særlig anvendelig, hvis du eksempelvis driver en hjemmeside, hvor de besøgende har mulighed for at stille spørgsmål til egne situationer vha. kommentarer til indlægget. Ved manuelt at godkende de enkelte kommentarer til dine indlæg, er du sikker på at spørgsmålene der stilles, holder sig til emnet.

Det kan dog også have en negativ effekt for brugeroplevelsen, i og med den besøgende ikke kan se sin kommentar til indlægget efter at have trykket indsend. Det er derfor vigtigt at gøre opmærksom på, at du vil kontrollere kommentaren og den først efter godkendelse, vil blive offentliggjort. Metoden kan dog også ende med at hæmme en ”live” dialog mellem de besøgende, da der går længere tid før en kommentar offentliggøres, når den manuelt skal godkendes.

Den manuelle godkendelse er altså bedst at bruge, hvis din hjemmeside får få kommentarer, eller hvis det er nødvendigt at kontrollere indholdet og sikre at dine sider holdes konsistente med indholdet. Denne metode sikrer dig dog ikke mod spam igennem kontaktformularer, som sender en mail - men her kan reCAPTCHA hjælpe.

No CAPTCHA reCAPTCHA

Du har sikkert allerede set og brugt reCAPTCHA flere gange, hvor du har skullet skrive en kombination af bogstaver eller lave et mindre regnestykke. ”Gåderne” har dog ikke altid været lige nemme, og til stor frustration for den besøgende, der har måttet prøve at tyde bogstaverne flere gange, for at kunne registrere sig som bruger eller indsende en kommentar.

reCAPTCHA

Det scenarie hører dog fortiden til, for Google lancerede i december 2014 en ny udgave af deres reCAPTCHA, ved navnet No Captcha reCAPTCHA, som er en metode til at verificere, at det er en virkelig bruger, der udfylder formularen. Den nye reCAPTCHA er både hurtigere og nemmere at bruge, hvilket gør brugeroplevelsen for din hjemmeside bedre. Den besøgende skal ikke længere prøve at aflæse utydelige bogstaver, og med ét enkelt klik fra brugeren er det muligt at slippe af med spam. Samtidig sparer du også som hjemmesideejer en masse tid, ved at bruge en effektiv sikring mod spam.

noCAPTCHAreCAPTCHA

Google reCHAPTCHA klarer arbejdet for dig. I stedet for at bruge din tid på at gennemgå og godkende de enkelte kommentarer, kan du lade Google klare spam-sorteringen.

Ved at bruge reCAPTCHA, er du allerede godt på vej til at fjerne spam fra dine kommentarfelter - og du kan oven i købet bruge reCAPTCHA til dine kontaktformularer, så du også kan undgå spammails.

Joomla sørger også for, at du kan bruge No Captcha reCAPTCHA. Fra Joomla 3.4 er Googles nye No Captcha reCAPTCHA implementeret direkte i Joomla, så du kan gøre brug af den nye teknik.

Brugeroprettelse

Hvis du ikke ønsker at gennemgå alle kommentarer m.m. på din hjemmeside, kan du i stedet kræve, at der oprettes en bruger, før det er muligt at kommentere på dine artikler. Her er det vigtigt at gøre brug af en 2-trins godkendelse, hvor den nye bruger får tilsendt en mail med et link, som skal åbnes for at verificere, at mailen er reel. Uden denne 2-trins godkendelse, er du ikke bedre stillet end at spambots stadig har adgang til din side og kan spamme løs. Brugeroprettelse kommer også brugergenereret spam til ende, da spammere typisk ikke vil identificeres. Er uheldet ude og en af brugerne spammer din side, er det tilmed hurtigt at lukke adgangen for den enkelte bruger.

Brugeroprettelse er en effektiv måde at højne kvaliteten på, men samtidig er der risiko for, at interaktionen på hjemmesiden bliver mindre, fordi det ikke er alle, der ønsker at oprette sig en bruger.

Hvad er den rigtige løsning?

For at komme spam til livs, er der ikke én løsning der virker for alle hjemmesider. Den rigtige løsning afhænger af en række faktorer - bl.a. hvilken type hjemmeside der er tale om og hvem den henvender sig til. Er det en side hvor besøgende kommer igen og får nogen yderligere funktioner/indhold ud af, at oprette sig som bruger? Hvis ikke der er mulighed for ekstra goder ved at oprette en bruger, er der stor sandsynlighed for, at det er meget få personer, der opretter sig og derfor vil denne metode ikke fungere. Her er det i stedet bedre at gøre brug af Google reCAPTCHA, eller hvis det ønskes, en manuel godkendelse.

Et par yderligere råd med på vejen er:

  • Undgå at brugerne kan sende kommentarer med HTML kode, da de på den måde kan indlejre scripts m.m.
  • Brug "rel="nofollow" på siden med kommentarer. På den måde får en spammer ikke noget linkjuice ud af, at ligge et link til sin side og du bliver ikke relateret til hjemmesiden.

Hvis du har brug for hjælp til at gennemgå din hjemmeside og se, hvordan den kan optimeres, så både du og dine brugere undgår spam, er du velkommen til at kontakte mig.